Als iemand u vraagt een dak te beschrijven, dan is uw eerste gedachte hoogstwaarschijnlijk een schuin dak. Net zoals u als kind een huisje met een driehoekje als dak tekende, kiezen we als volwassenen meestal voor een schuin dak voor onze woning. Het is de meest toegepaste en populaire type overdekking, want het is kostenefficiënt, makkelijk te plaatsen en ook makkelijk te onderhouden.

Wat is een schuin dak?

Een schuin dak is een traditioneel dak voor allerlei soorten gebouwen. U ziet het vaak bij gebouwen met meer dan één verdieping, maar ook bij gelijkvloerse woningen is een schuin dak populair, want met een schuin dak creëer je meteen ook extra bruikbare (zolder)ruimte.

Schuine daken bestaan in meerdere soorten daken, zoals een zadeldak, een lessenaarsdak, een schilddak, een tentdak, …

Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met alle types daken (waaronder ook platte daken). U kunt dus bij ons terecht voor elke vorm van schuine daken.

Wat is de opbouw van een schuin dak?

Opbouw van een hellend dakSchuine daken worden meestal opgebouwd met een houten constructie van spanten of gordingen. Daartussen wordt isolatie geplaatst. Bovenop komt dan de dakbedekking, zoals dakpannen, leien of nog iets anders. Een schuin dak heeft een minimale helling van 15°. Zo loopt regenwater vlot weg, om nadien bijvoorbeeld te hergebruiken.

De opbouw van het dak kan op verschillende manieren gebeuren. Dakwerken Van Driessche plaatst vaak sarkingdaken, waarbij de isolatie aan de buitenzijde van de dakstructuur komt. Dat is ook een vaak toegepaste methode bij dakrenovaties.

Een sarkingdak plaatsen is werk voor specialisten. Een goede vakman is een must.

Hoe noem je een schuin dak?

Een schuin dak wordt ook wel een hellend dak of een traditioneel dak genoemd. Zoals hierboven gezegd, schuine daken kunnen heel wat verschillende vormen aannemen, met zadeldak als meest courante vorm. Het voordeel van een schuin dak is dat er heel wat mogelijkheden zijn, waardoor u altijd wel een opbouw en vorm vindt die perfect bij uw woning past. Tegelijk kunnen schuine daken ook vlot aangepast worden, bijvoorbeeld wanneer u denkt aan zolderisolatie of het plaatsen van dakramen.

Dakkapel op schuine daken

Kostprijs van een nieuw dakOp een schuin dak ziet u wel vaker dakramen of een dakkapel. Dat geeft niet alleen extra cachet aan uw woning, het zorgt er ook voor dat uw zolder een praktische, bruikbare ruimte wordt. Door natuurlijk licht binnen te halen, kunt u de zolderruimte optimaal benutten. Dakwerken Van Driessche plaatst dakkapellen volgens de traditionele werkwijze. Wil u een dakkapel plaatsen op uw dak? Neem dan zeker contact op, we leggen u graag uit welke mogelijkheden er zijn voor uw dak en waar u moet op letten.

Schuin dak isoleren

Gezien een groot deel van de warmte in huis ontsnapt via uw dak, is het altijd een goed idee om uw dak te isoleren. Dat kan langs de binnen- en buitenzijde.

Wil u uw dak langs binnen isoleren, dan kiest u voor zolderisolatie met materialen die geschikt zijn voor binnen. Uw zolder isoleren leidt niet alleen tot een aangenamer woonklimaat en een lagere energiefactuur, maar het verhoogt ook de waarde van uw woning.

Om aan de buitenzijde dakisolatie te plaatsen, werkt Dakwerken Van Driessche met een sarkingdak. Daarbij worden isolatieplaten bovenop de draagstructuur geplaatst. Isolatie aan de buitenkant van uw dak neemt geen ruimte in van uw zolder en het maakt de woning meer winddicht met minder materiaal.

Als u nieuwe dak- of zolderisolatie laat plaatsen, heeft u mogelijk nog recht op een premie.

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?

Welk isolatiemateriaal het best is, hangt af van waar de isolatie moet komen: binnen of buiten. Voor de binnenkant wordt vaak geopteerd voor een minerale wolsoort, zoals glaswol of steenrol, of pur. Om het dak van buitenaf te isoleren, wordt vaak gewerkt met isolatieplaten.

Twijfelt u over welke dakisolatie geschikt is voor uw dak? U kunt bij Dakwerken Van Driessche terecht voor concreet advies.

Schuin dak naar plat dak

Hellend dak met leien Schuine daken zijn ontzettend populair, maar ook platte daken zijn heel geliefd. Een plat dak biedt heel wat voordelen, zoals een strakke look of de mogelijkheid om er een extra buitenruimte van te maken, bijvoorbeeld een terras. Heeft u weinig nood aan een zolder? Dan kan het heel interessant zijn om uw hellend dak te vervangen door een plat dak. Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met deze omschakeling en kan u perfect hierbij begeleiden.

werk samen met een expert in schuine daken!

Wil u een schuin dak laten plaatsen of is uw schuin dak aan vernieuwing toe? Wil u meer info over de verschillende daktypes of mogelijkheden voor uw specifieke situatie? Dakwerken Van Driessche geeft u professioneel advies op maat van uw dak en woning. Neem contact op om te bekijken wat uw dak precies nodig heeft.

Gerelateerde artikels