Platte daken komen steeds vaker voor in het Vlaamse landschap. Een plat dak heeft een strakke uitstraling en past goed bij de hedendaagse architectuur. Bij renovaties en uitbreidingen van een woning krijgt de aanbouw steeds vaker een plat dak. Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met alle types daken en platte daken horen daar steevast bij!

voordelen van platte daken

Behalve het feit dat platte daken er bijzonder strak en stijlvol uit zien, bieden ze nog tal van andere voordelen.

  • Elke kamer wordt optimaal benut. U heeft geen last van schuine wanden
  • Boven op het dak komt ruimte vrij voor een dakterras of moestuin
  • Een dakraam of dakkoepel zorgt voor een interessante lichtinval
  • Een plat dak is goedkoper om te plaatsen omdat er minder bouwmaterialen nodig zijn

Plat dak opbouw

Een correcte opbouw van een plat dak is erg belangrijk. Veel mensen vrezen immers dat een plat dak meer risico inhoudt. Het is dan ook algemeen bekend dat een plat dak gevoeliger is aan lekkage. Daarom zorgen we ervoor dat uw plat dak aan alle eisen voldoet voor een veilige en duurzame plaatsing. Zo is een plat dak nooit helemaal plat. Het helt een klein beetje af in de richting van de afvoerpijp om het regenwater te laten wegvloeien. Lekkage is enkel een probleem wanneer er effectief regenwater op het dak blijft staan. Dat betekent dat de plaatsing van platte daken een heel precieze plaatsingstechniek vereisen. De vakmensen van Dakwerken Van Driessche hebben deze expertise in huis!

Plat dak opbouw

De kostprijs van een plat dak

De kostprijs van een plat dak is afhankelijk van verschillende aspecten. De afmetingen van het platte dak bepalen voor een groot deel de kostprijs. Ook de keuze van het isolatiemateriaal en de dakbedekking zijn belangrijke factoren in de bepaling van de kostprijs. Wenst u een dakraam, dakkoepel of lichtstraat te plaatsing in het platte dak? Omdat er zoveel verschillende aspecten van belang zijn bij het bepalen van de kostprijs, kunnen we hier dus geen algemene prijs vermelden. Wenst u een plat dak te laten plaatsen, herstellen, renoveren of vernieuwen? Neem dan zeker contact met ons op om de specificaties te bespreken. U kunt ook een vrijblijvende offerte aanvragen om een richtprijs van ons te ontvangen.

Platte daken met lichtstraat of dakraam

Een plat dak leent zich perfect om meer licht binnen te laten in uw woning. Door een dakraam te plaatsen of verschillende dakramen te combineren tot een heuse lichtstraat zorgt u voor een aangename en lichte sfeer binnenshuis. De moderne dakramen die gebruikt worden door Dakwerken Van Driessche zijn goed geïsoleerd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over warmteverlies via de lichtstraat of het dakraam. Bovendien hebben de dakramen ook een mogelijkheid tot ventilatie om zo schimmelvorming te voorkomen. Kortom, de plaatsing van een dakraam of lichtstraat in een plat dak biedt alleen maar voordelen.

Plat dak met dakramen
Plat dak met lichtstraat

Plat dak met koepels

Ook lichtkoepels vormen de perfecte aanvulling voor ieder plat dak. Een lichtkoepel zorgt voor meer licht binnenshuis dan een raam omdat ze rechtstreeks naar boven gericht zijn. U kunt er voor kiezen om een dakkoepel te laten plaatsen die met een elektrisch systeem geopend kan worden. De dakkoepels zijn goed geïsoleerd en u verliest dus geen warmte door de aanwezigheid van de dakkoepel. Ook tijdens de zomermaanden komt de isolatie goed van pas en u mag ervan uit gaan dat de dakkoepel de warmte efficiënt buiten houdt.

Platte daken dakbedekking

De dakbekleding of dakbedekking bij platte daken kan gekozen worden op basis van uw eigen wensen of voorkeuren. Er bestaan verscheidene mogelijkheden en materialen om uw plat dak mee te bekleden.

Platte daken met roofing

Roofing is de meest gekozen mogelijkheid om een plat dak mee te bekleden. Deze methode wordt al jaar en dag gebruikt omwille van de vele voordelen. Zo is roofing betaalbaar en bijzonder duurzaam. Een plat dak dat met roofing bedekt wordt, gaat ruim 30 jaar mee voordat de roofing vernieuwd moet worden. Asfalt membraan of roofing is dus een uitstekende keuze als dakbedekking voor platte daken.

Platte daken met gelaste zink

Ook gelaste zink is een goede keuze bij de afwerking van een plat dak. Zink heeft enkele interessante eigenschappen die het materiaal bijzonder gunstig maken voor plaatsing op een plat dak. Zo is zink erg licht, waardoor de bouwstructuur ook licht blijft. Het materiaal is goed plooibaar en gaat zeer lang mee.

Platte daken met EPDM

Plat dak in EPDM

EPDM of synthetisch rubber is een sterk elastisch materiaal dat bestand is tegen extreme temperaturen. Het materiaal leent zich perfect om platte daken mee te bedekken, want EPDM is super waterdicht en bestand tegen UV licht.

plat dak isoleren

Een omgekeerd dak werkt met de isolatie langs de buitenkant. De isolatie wordt boven op de dakafdichting geplaatst en eventueel afgewerkt met een extra laag grind. Deze techniek wordt vaak toegepast bij renovaties en bij daken die gebruikt worden als terras of daktuin.

Het is mogelijk de bestaande laag roofing te gebruiken als dampscherm en daar isolatie op te plaatsen en nadien af te werken met een laag roofing of indien niet mogelijk wordt de roofing verwijderd om een nieuwe constructie te creëren.

plat dak herstellen

Heeft u last van lekkage in uw plat dak of is er een beschadiging aan het dak? Dakwerken Van Driessche heeft een ruime ervaring met het herstellen van platte daken. Wij komen graag bij u ter plaatse om de situatie te bekijken. Afhankelijk van de huidige staat van het platte dak, informeren wij u over de uit te voeren werken en de mogelijkheden. In sommige gevallen volstaat het om simpelweg de lekkage te verhelpen, maar het kan ook gebeuren dat we structurele fouten ontdekken en dat het complete platte dak vervangen of gerenoveerd moet worden.

onderhoud van een plat dak

Plat dak onderhoud

Ook een plat dak vergt een zeker onderhoud, net als ieder ander dak. Sommige types dakbedekking vragen om minder onderhoud, zoals bijvoorbeeld een koperen of zinken dakbedekking. Zo moet het platte dak regelmatig worden ontmost om lekkage voor te blijven. Ook andere onderhoudswerkzaamheden aan platte daken kunnen door ons uitgevoerd worden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Doe beroep op een expert

Bent u op zoek naar een platte daken expert of naar een dakwerker met ervaring om een plat dak te vernieuwen, herstellen of plaatsen? Dakwerken Van Driessche heeft meer dan 10 jaar ervaring met het plaatsen van daken. Neem dus zeker contact met ons op! We komen graag even bij u langs om de huidige situatie te bekijken of om uw plannen te bespreken. Bekijk ook zeker onze gerealiseerde projecten!

Gerelateerde artikels