Hellend dak isoleren, verplicht in Vlaanderen!

Wist u dat het sinds 2020 verplicht is om uw dak te isoleren? Zowel woningen voor eigen gebruik, als huurwoningen, moeten verplicht een geïsoleerd dak hebben om te voldoen aan de dakisolatienorm die door de overheid wordt opgelegd. Ook voor het energieverbruik is het beter dat uw dak geïsoleerd is, want u bespaart er een heleboel geld mee. Maar hoe doet u dat juist, een hellend dak isoleren?

De wetgeving voor dakisolatie

In 2020 werd de wetgeving voor de isolatie van daken aangepast. Woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten nu ook voldoen aan de eisen voor dakisolatie. Alle woningen die later zijn aangesloten, voldoen in principe reeds aan deze norm, gezien ze in regel moeten zijn met de energieprestatieregelgeving.

Wat houdt de wetgeving voor dakisolatie juist in?

Volgens de Belgische wetgeving moet uw dakisolatie voldoen aan de minimumnormen. Deze norm werd in het leven geroepen om betere energieprestaties te realiseren bij oudere woningen.

De minimumnorm houdt in dat uw dak een R-waarde of warmteweerstand van 0,75 m²K/W moet hebben.

Afhankelijk van uit eigen woning en dak, betekent dit dat u gemiddeld een isolatielaag van zo’n 3 tot 4 cm moet toevoegen aan uw dak. U kunt ook aan de eisen voor dakisolatie voldoen wanneer uw energieprestatiescore voldoende goed scoort.

Behaalt u de juiste waarde en minimumnorm niet? In dat geval bent u verplicht om zo snel mogelijk actie te ondernemen en uw dak voldoende te isoleren. Bij een controle van een woningcontroleur krijgt u namelijk strafpunten toegekend wanneer de isolatie niet volstaat. Door die strafpunten kan de woning als onbewoonbaar worden verklaard. Zorg er dus voor dat uw dak voldoende geïsoleerd is!

hellend dak isoleren?

Een hellend dak kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. De ene methode is meer gebruikelijk dan de andere, maar de uiteindelijke keuze ligt bij uzelf.

Zolder onder het hellend dak isoleren

De meeste mensen kiezen ervoor om de zolder onder het hellend dak te isoleren. De zolder is vaak vlot bereikbaar en het is een makkelijke klus om een zolder te isoleren. Met deze techniek isoleert u het hellend dak aan de binnenzijde van het gebouw. Een hellend dak wordt zo geïsoleerd via de muren en het onderdak. Bij deze methode brengen we isolatiemateriaal aan tussen de kepers die uw dak ondersteunen of op de bestaande afwerking van de zolder.

Hellend dak isoleren via buitenzijde

Het is ook mogelijk om een hellend dak langs de buitenzijde te isoleren. Deze methode is bijzonder interessant wanneer uw dak aan vernieuwing toe is en de werkzaamheden zijn dan ook makkelijk te combineren. Bij deze werkwijze behoudt u een grote leefruimte op de zolder omdat het isolatiemateriaal geen plaats inneemt aan de binnenkant van het gebouw.

Zoldervloer isoleren

Heeft u geen plannen om de zolder te gebruiken. Dan is het ook mogelijk om de vloer van de zolder te isoleren. Deze optie is enkel handig wanneer de zolder voor u een verloren ruimte is, wat meestal niet het geval is. Door de zoldervloer te isoleren, stijgt de isolatiewaarde binnenshuis.

Uw hellend dak isoleren?

Heeft u plannen om uw hellend dak te isoleren of voldoet uw woning niet aan de eisen die de Belgische wetgeving stelt? Dan neemt u best contact op met een ervaren dakwerker die uw dak binnen de kortste keren voor u kan isoleren. Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met de isolatie van zolders, maar ook met het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde van uw dak. Twijfel dus niet langer en vraag vandaag nog een offerte aan voor de isolatie van uw hellend dak!

Gerelateerde artikels

Plat dak isoleren