Wist u dat dertig procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak? Dakisolatie is een van de snelste manieren om energiekosten flink te drukken.

Bovendien kan u het EPC-peil enorm verbeteren wanneer u uw dak isoleert. Laat u het dak isoleren door een professional? Dan heeft u recht op een premie van de Vlaamse Overheid. Dat betekent dat u met een kleine investering niet alleen uw energiefactuur verlaagt, maar ook uw wooncomfort merkbaar verhoogt.

Dakwerken Van Driessche adviseert u met plezier over de juiste dakisolatie voor een hellend dak of plat dak.

-> Vraag nu uw offerte op maat

Dakisolatie

Isolatie hellend dak

Hellende daken vindt u op de meeste huizen. Om uw dak goed te isoleren, is de juiste plaatsing belangrijk, net als een geschikt materiaal. Er zijn verschillende soorten dakisolatie, zoals

  • glaswol
  • minerale wol
  • PUR
  • EPS

Hellend dak isoleren

De beste isolators voor geluid en warmte zijn glaswol en minerale wol. Die zijn tegelijk wat duurder. Glaswol is een erg populaire keuze, minerale wol is de milieuvriendelijkere optie. PUR en EPS zijn goedkopere materialen, maar de isolatie-eigenschappen zijn minder goed dan die van glas- en minerale wol.

Welk materiaal u ook kiest, minstens zo belangrijk is de plaatsing. Elk materiaal vraagt een eigen techniek. De juiste plaatsing is essentieel voor een optimaal rendement. Goed om te weten: als u met een professionele dakwerker samenwerkt, heeft u recht op een premie van de Vlaamse overheid. Als u nog andere (renovatie)werken plant aan uw dak, heeft u mogelijk recht op nog andere premies.

Isolatie plat dak

Duurzaam plat dak

Ook bij platte daken is de juiste isolatietechniek belangrijk. Waar bij hellende daken vaak een dikke laag isolatie of een schuimlaag wordt gebruikt, werkt men bij platte daken vaker met een folielaag of schuimlaag.

Hoe die isolatie wordt geplaatst, is ook anders bij een plat dak. Vooral belangrijk is dat er geen luchtbellen onder het dakbedekkingsmateriaal ontstaan. Om dat te voorkomen, kunt u een ervaren dakwerker inschakelen.

-> Vraag nu uw offerte op maat

Hoe dik moet dakisolatie zijn?

Om te vermijden dat warmte of koude ontsnapt via uw dak, moet de isolatie voldoende dik zijn. De dikte van dakisolatie is ook belangrijk om in aanmerking te komen voor een premie, maar ook om aan de EPB-eisen te voldoen.

Hoe dik de dakisolatie precies moet zijn, hangt af van het type dakisolatie en van het type bouwwerken. Over het algemeen geldt:

  • een R-waarde van minstens 4,50 m² K/W bij renovatie
  • een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K bij nieuwbouw

Ook de dakconstructie heeft een invloed op hoe dik uw dakisolatie moet zijn.

Om zeker te zijn dat uw dakisolatie voldoende dik is, enerzijds om zo energie-efficiënt mogelijk te zijn en anderzijds om recht te hebben op een premie, vraagt u het best advies aan een professionele dakwerker.

Dakisolatie plaatsen: wat is de beste isolatie?

Het antwoord op die vraag hangt af van uw daktype. Bij een hellend dak kunt u zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren.

Er wordt vaak voor het isoleren van de zolder gekozen als het dak verder niet aan renovatie toe is. U kunt vaak kiezen uit isolatiedekens, harde isolatieplaten of schuim, afhankelijk van de dakconstructie. Schuim, bijvoorbeeld PUR, is de beste optie wanneer er weinig ruimte is. Isolatiedekens zijn dan weer makkelijk te plaatsen bij meer ruimte.

Uw dak van buitenaf isoleren is een goed idee wanneer ook de dakbedekking aan vernieuwing toe is. Dit is bovendien een goed moment om ook een dakkapel of dakraam te plaatsen en van uw zolder een volwaardige ruimte te maken. In dit geval worden het vaakst harde isolatieplaten gebruikt. Ze hebben een hogere isolatiewaarde en kunnen naadloos geplaatst worden.

-> Vraag nu uw offerte op maat

Dakisolatie premies

Warmte stijgt en dus is het logisch dat zoveel van de warmte in uw woning via het dak ontsnapt. Efficiënter omgaan met energie is niet alleen belangrijk om uw energiekosten te drukken, het is ook een belangrijke maatregel bij renovaties en nieuwbouw.

Uw dak isoleren verhoogt uw wooncomfort, maar het maakt ook uw woning nu al klaar voor de toekomst. Dat komt de waarde van uw huis alleen maar ten goede. De overheid moedigt dat aan met premies.

Op welke premie u recht heeft, hangt af van uw woonplaats en uw inkomen. Ontdek alle info over premies voor dakisolatie.

Gerelateerde artikels

Veelgestelde vragen

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Dakisolatie is cruciaal omdat 30% van de warmte in een woning ontsnapt via het dak. Het is een effectieve methode om energiekosten te verlagen en het EPC-peil van uw woning te verbeteren. Door een professionele plaatsing van dakisolatie met de juiste materialen en technieken, verhoogt u uw wooncomfort en draagt u bij aan duurzaamheid.

Welke materialen worden aanbevolen voor dakisolatie?

Verschillende materialen zoals glaswol, minerale wol, PUR en EPS worden gebruikt voor dakisolatie. Glaswol en minerale wol zijn de beste isolatiematerialen voor geluid en warmte en zijn milieuvriendelijker, terwijl PUR en EPS economischer zijn maar minder isolerende eigenschappen hebben. De keuze van het materiaal hangt af van het type dak en persoonlijke voorkeuren.

Kan ik premies krijgen voor dakisolatie in Vlaanderen?

Ja, u kunt recht hebben op een premie van de Vlaamse Overheid als u een professionele dakwerker inhuurt voor dakisolatie. Er kunnen ook andere premies beschikbaar zijn afhankelijk van uw woonplaats, inkomen, en of u andere renovatiewerken aan uw dak plant.

Hoe dik moet de dakisolatie zijn?

De dikte van de dakisolatie hangt af van het type dak en isolatiemateriaal. Voor renovaties is een R-waarde van minstens 4,50 m² K/W vereist, en voor nieuwbouw een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K. De dikte is belangrijk om in aanmerking te komen voor premies en om aan de EPB-eisen te voldoen.

Wat is het verschil in isolatietechniek tussen hellende en platte daken?

Hellende daken worden vaak geïsoleerd met een dikke laag isolatie of een schuimlaag, terwijl bij platte daken meestal een folielaag of schuimlaag wordt gebruikt. Het is essentieel dat er bij platte daken geen luchtbellen onder het dakbedekkingsmateriaal ontstaan, daarom is het aanbevolen om een ervaren dakwerker in te schakelen.