Hellende daken zijn de daken die we het vaakst zien terugkomen in het Vlaamse landschap. Ze zitten in onze cultuur gebakken en er wordt bij nieuwbouwprojecten dan ook steevast voor een hellend dak gekozen! Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met alle types daken en hellende daken zijn slechts één van onze specialiteiten.

voordelen van hellende daken

Hellende daken hebben tal van voordelen:

  • De woning is compacter en dus energiezuiniger, met behoud van de vloeroppervlakte
  • Een hellend dak is ecologisch verantwoord, want al het regenwater kan hergebruikt worden
  • Een bouwvergunning voor een hellend dak is makkelijk te verkrijgen
  • Hellende daken zijn duurzaam en makkelijk in onderhoud

Opbouw van een hellend dak

Opbouw van een hellend dakEen hellend dak bestaan uit verschillende dakvlakken met een minimale helling van 15°. De verdere opbouw van het dak kan op verschillende manieren gebeuren.

Bij Dakwerken Van Driessche werken we zo goed als altijd met een sarkingdak. Dit type opbouw biedt tal van voordelen, gezien de isolatie en afwerking boven op de dakstructuur geplaatst wordt. Het is wel nodig om een onderdak en dampscherm aan te brengen. De isolatie wordt op de structuur geplaatst.

De kostprijs van een hellend dak

Kostprijs van een nieuw dak

De kostprijs voor een hellend dak verschilt, afhankelijk van heel wat factoren. De afmetingen van het dak zijn een belangrijke indicatie voor de kostprijs, maar er komen nog wel enkele andere zaken bij kijken. Iedere keuze die u maakt betreffende uw hellend dak, bepaalt mee de kostprijs. Wenst u te isoleren vanaf de buitenzijde of vanaf de binnenzijde? Moet er een dakkapel of dakraam geplaatst worden? Wilt u uw hellend dak vernieuwen? Omdat er zoveel factoren zijn die belangrijk zijn bij het bepalen van de kostprijs van een hellend dak, vragen we u om contact met ons op te nemen om uw specifieke bouwwerkzaamheden te bespreken. Wij bezorgen u een vrijblijvende offerte na een plaatsbezoek door één van onze experts.

Hellend dak in houtskeletbouw

Bij hellende daken wordt er meestal gekozen voor een skelet in hout. De draagstructuur voor het hellend dak bestaat dan uit stevige houten balken die volgens het juiste patroon worden aangebracht op de draagmuren. Door gebruik te maken van houtskeletbouw voor u hellend dak, heeft u nog steeds de keuze uit de verschillende opbouwmogelijkheden.

Hellend dak afwerken met zink

Dak afwerken met zinkZink is een interessante en moderne manier om uw hellend dak af te werken. Het materiaal heeft een tijdloze uitstraling en past bij de meeste bouwstijlen. Bovendien is zink een natuurlijk materiaal dat erg duurzaam is. Met een ecologische bouwstijl in het achterhoofd is zink dus zeker een goede keuze. We kunnen ieder dak afwerken met zink, of het nu een plat of een hellend dak is. Na een afwerking met zink mag u ervan uitgaan dat u nog vele jaren plezier heeft van de investering, want zink gaat heel lang mee en het is bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Hellend dak met dakkapel

Een dakkapel in een hellend dak biedt een enorme meerwaarde aan uw woning. De dakkapel zorgt voor een aangename lichtinval en het biedt bovendien meer ruimte in de kamers onder het dak. Onze dakwerkers hebben een ruime ervaring met het plaatsen van een dakkapel. Neem dus zeker contact met ons op wanneer u interesse heeft in de installatie van een dakkapel in uw hellend dak.

hellend dak isoleren

Een hellend dak isoleren is een goede manier om energiezuinig te bouwen. U houdt de warmte goed binnen en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Een hellend dak kan langs de binnenzijde en langs de buitenzijde geïsoleerd worden. Daarover geven we u graag wat meer informatie. Er bestaan ook verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om een hellend dak te isoleren, zoals Pur platen of glaswol.

Hellend dak isoleren met Pur platen

PUR platen of polyurethaan platen bestaan uit een stugge plaat die zijn vorm goed behoudt. De platen worden op de kepers van de dakstructuur geplaatst. De PUR platen zijn gemiddeld 8 tot 12 cm dik. Ze zijn voorzien van een damp remmende laag en zijn waterafstotend.

Hellend dak isoleren met glaswol

Glaswol is, in tegenstelling tot PUR platen, eerder een zachte en beweeglijke materie. U kunt glaswol dus makkelijk in kleinere ruimtes kwijt door het tussen de houten balken te plaatsen. Glaswol is ook makkelijker op maat te snijden dan PUR platen. Glaswol is een vorm van isolatie die aan de binnenzijde van het dak wordt geplaatst. Bovendien is glaswol veelal niet voorzien van een damplaag, waardoor u die nog apart moet plaatsen.

Hellend dak aan de binnenzijde isoleren

Een hellend dak wordt steevast langs de binnenkant geïsoleerd door gebruik te maken van verschillende materialen die goed werken binnenshuis. Zo zijn glaswol en Pur platen goede methoden om het dak langs de binnenkant te isoleren. U gaat dan in feite de zolder isoleren. Het is dan ook een methode die al jaar en dag wordt toegepast in Vlaamse woningen. Er is namelijk behoorlijk wat isolatiemateriaal nodig om een goed resultaat te bekomen.

Hellend dak aan de buitenzijde isoleren

Bij Dakwerken Van Driessche maken we gebruik van een sarkingdak om het hellend dak aan de buitenzijde te isoleren. Hierbij bevestigen we isolatieplaten boven op de draagstructuur. Zo verliest u niet langer plaats aan in uw leefomgeving, want de isolatie zit buiten de draagstructuur. Bovendien is een dak dat langs buiten geïsoleerd wordt met een sarkingdak meer winddicht, terwijl we minder materiaal nodig hebben om dat effect te bereiken. Een hellend dak isoleren langs de buitenkant biedt dus voldoende voordelen om het in overweging te nemen!

hellend dak vervangen of vernieuwen

Wanneer het hellend dak van uw woning aan vernieuwing toe is, geeft dat u meteen de mogelijkheid om een aantal zaken ter herbekijken. Zo kunt u tijdens de vervanging van een bestaand dak of het vernieuwen van uw hellend dak kiezen voor de plaatsing van een dakkapel, de afwerking met een ander materiaal zoals zink of de plaatsing van een sarkingdak waardoor u meer ruimte overhoudt binnenshuis. Uw hellend dak vernieuwen of vervangen hoeft dus niet alleen een klus te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om deze werkzaamheden te combineren met een belangrijk voordeel, zoals betere isolatie of meer licht in huis.

Heeft u plannen om uw hellend dak te laten renoveren, vervangen of vernieuwen? Neem dan zeker eerst contact op met Dakwerken Van Driessche. Wij zijn gespecialiseerd in daken en helpen u graag verder, of u nu opzoek bent naar professioneel advies of naar een ervaren dakwerker in uw regio!

Dak vervangen   Dak vernieuwen 

onderhoud van een hellend dak

Hellend dak met leienNet als ieder ander dak heeft ook een hellend dak onderhoud nodig. Zo kunt u de dakpannen vervangen door nieuwe pannen of voer een upgrade uit naar een zinken dak.

Daarnaast is het ook nodig om regelmatig het dak te ontmossen zodat het langer als nieuw blijft. Mos dat op uw dak groeit zorgt voor kleine scheurtjes in de dakpannen. Die scheurtjes zorgen er dan weer voor dat de pannen makkelijk beschadigt raken of zelfs kapot springen wanneer het vriest. Ieder dak is onderhevig aan de weersomstandigheden en is dus vatbaar voor mos. Dakpannen of leien zijn een makkelijker oppervlak voor mos om zich te nestelen. Deze daken moeten dus met regelmaat ontmost worden.

Doe beroep op een expert 

Bent u op zoek naar een expert om een hellend dak te plaatsen, vervangen, renoveren of onderhouden? Dakwerken Van Driessche is een gerenommeerd bedrijf in België met een jarenlange ervaring in de verschillende werkzaamheden aan daken. Neem dus zeker contact met ons op om kennis te maken en te bespreken hoe wij jouw dak kunnen optimaliseren! Bekijk ook zeker onze gerealiseerde projecten!

Gerelateerde artikels