Een dak kan op termijn sporen van mosvorming tonen. Het ontmossen van daken is niet enkel bepalend voor het uitzicht van uw dak, maar mos kan op termijn ook schade toebrengen. Denk er dus op tijd aan om uw dak te laten ontmossen! Zo verlengt u de levensduur van uw dak en houdt u het in optimale staat.

Contact opnemen

Waarom komt er mos op het dak?

Elk dak is gevoelig voor algengroei en mosvorming. Maar er zijn een aantal factoren die bepalen of uw dak er meer of minder last van heeft:

 • Ontmossen van dakenDe dakbedekking: op gladde dakpannen heeft mos veel minder grip dan op leien of andere pannen.
 • De oriëntatie: hoe meer zon op uw dak, hoe minder mos. De noordzijde van het dak is  mosgevoeliger.
 • De omgeving: staan er veel hoge bomen in de buurt van uw huis. Dat is mooi, maar ze zorgen ook voor meer schaduw en afvallende bladeren zijn een goede voedingsbodem voor een groene aanslag op uw dak.
 • De hellingsgraad: hoe sneller vocht en regenwater van uw dak afvloeit, hoe kleiner de kans op mos. Uw kan er dus vanuit gaan dat een dak met een grotere hellingsgraad in principe minder mosgevoelig is. Dat klopt, maar veel hangt natuurlijk af van uw dakbedekking.

waarom uw dak ontmossen?

Of u uw dak laat ontmossen of niet, het lijkt misschien een esthetische kwestie. Voor de ene geeft mos een landelijke uitstraling, voor de andere moet het dak er piekfijn uitzien. Maar het ontmossen van daken is niet louter esthetisch. Ontmossen heeft enkele grote voordelen, waarvan de grootste is dat het uw dak in topconditie houdt!

Wat gebeurt er als u uw dak niet laat ontmossen?

 • Mos kan scheurtjes en barstjes veroorzaken: mosvorming maakt uw dakbedekking poreuzer. Wanneer mos in de winter bevriest, zet het vocht uit en creëert het zo kleine scheurtjes en barstjes in de dakbedekking.
 • Uiteindelijk kunnen er zelfs lekkages ontstaan: als die scheurtjes groter worden, kan er op termijn water via uw dakbedekking uw woning binnensijpelen. Omdat u de barstjes onder het mos niet ziet, hebben ze alle tijd om te groeien.
 • Aantasten van uw dakisolatie: een met mos begroeid dak is niet langer in topconditie. Zeker wanneer het mos spleetjes veroorzaakt, zal de isolatiewaarde van uw dak sterk dalen.
 • De verkoopwaarde van uw huis kan dalen: potentiële kopers kijken steeds naar de conditie van het dak om zich een idee over de staat van een huis te kunnen vormen. Een met mos bedekt dak geeft de indruk van slecht onderhoud.

Wat zijn de voordelen van ontmossen?

 • dak ontmossen

  Wanneer u uw dak laat ontmossen door een professionele dakwerker, dan zal die  ook een kijkje nemen naar de staat van uw dak. Schade die van beneden niet zichtbaar is, krijgt zo geen kans om groter te worden en grote problemen te veroorzaken.

 • Door te ontmossen, krijgt uw dak een onderhoud. Zoals bij alles heeft ook een dak onderhoud nodig om in optimale staat te blijven. Bovendien krijgt een dak het hard te verduren. Felle zonneschijn, regenbuien, storm, wind en vorst kunnen uw dak beschadigen. Mos kan dat die beschadigingen verbergen en zelfs versnellen. Door goed voor uw dak te zorgen, wordt het  beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden en krijgt het een langere levensduur.
 • Een dak bedekt met mos ziet er bij sommige huizen best charmant uit, maar meestal heeft het een onverzorgd effect. Uw dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woning. Een mooi, verzorgd dak laat uw woning stralen.

Contact opnemen

Hoe gaat het ontmossen van daken in z’n werk?

Uw dak weer mosvrij maken, is voor een professionele dakwerker doorgaans makkelijk aan te pakken. Om uw dak te reinigen, voert de dakwerker enkele stappen uit.

Stap 1: uw dak inspecteren

Allereerst moet de dakwerker een inschatting maken van de huidige staat van uw dak. Ook het type dak (hellend of plat) heeft een invloed op de werkwijze. Wat is de dakbedekking? Op basis van zijn analyse kan de dakwerker de juiste reinigingsproducten en -methode selecteren.

Stap 2: het dak voorbereiden

Het dak moet vlot bereikbaar zijn voor de dakwerker. Dat is niet alleen belangrijk voor zijn veiligheid, maar ook om uw dak optimaal te kunnen reinigen. Bekijk zelf al eens wat u beneden kan verwijderen, zoals bloempotten of meubels. Laat uw wagen niet op de oprit staan. Tijdens het reinigen kunnen de vuilresten naar beneden vallen. Zijn er zaken die u niet kunt verplaatsen? Dan kunt u ze beschermen met plastic of een oud deken.

Stap 3: het dak ontmossen

Het dak ontmossen kan op verschillende manieren. Welke reinigingsmethode het best is, hangt af van het type dakbedekking en van de hoeveelheid mos. Indien er zonder reinigingsproduct wordt gewerkt, gebeurt het ontmossen met een hogedrukreiniger en/of een vuilfrees. Is een reinigingsmiddel toch nodig, dan wordt het dak eerst behandeld met de hogedrukreiniger. Daarna wordt het product aangebracht. Dit moet vaak even inwerken. Daarna wordt het dak nogmaals schoongemaakt.

Hoe mijn hellend dak ontmossen?

Dak laten ontmossen

Waar een plat dak makkelijker te behandelen is, komt er bij het ontmossen van een hellend dak heel wat specialistenwerk kijken. Want een hellend dak is niet alleen moeilijker toegankelijk, dakpannen en leien zijn een stuk delicater…  Dakwerken Van Driessche beschikt over de expertise én over het materiaal om uw dak veilig en professioneel te ontmossen.

Omdat wij uiteraard de geschikte uitrusting hebben om in de hoogte te werken, kunnen wij uw dak van boven naar beneden toe behandelen. Zo zorgen we ervoor dat er geen water van de hogedrukreiniger onder de dakpannen kan komen, wat schade of lekkage kan veroorzaken.

We sluiten de regenwaterafvoer van uw dak tijdelijk af. Zo voorkomen we dat de producten waarmee we werken in uw regenwaterput terechtkomen. Het beste moment om dit te doen is trouwens net na een regenperiode. De algen en mossen zijn dan zachter en makkelijker te verwijderen.

En natuurlijk werken wij met professionele producten die het mos op uw dak effectief verwijderen zonder uw dakbedekking aan te tasten. Want niet ieder product is geschikt voor elk materiaal. Wilt u daar advies over? Neem zeker contact met ons op.

Contact opnemen

Kan ik zelf mijn dak ontmossen?

Het ontmossen van uw plat dak laat u best aan een echte specialist over. Verkeerde handelingen of het gebruik van verkeerde producten kan uw dakbekleding beschadigen. Dakwerken Van Driessche geeft u bij deze werkzaamheden graag advies over de beste methodes en producten.

Mijn dak definitief ontmossen?

Eens uw dak er weer als nieuw uitziet, wilt u natuurlijk dat dit zo blijft. Maar mosvorming is een natuurlijk proces, dus na enkele jaren is uw dak misschien weer aan ontmossen toe.

Dakwerken Van Driessche kan dit proces tegengaan door een antimos-coating om uw dak aan te brengen. Op die manier worden alle schimmels en bacteriën die mosvorming in de hand werken gedood. Zo krijgen algen en mos minder grip op uw dak. Bovendien wordt uw dak een stuk vocht- en vuilbestendiger. Na jaren ziet het er nog steeds als nieuw uit!

Denkt u eraan uw dak te laten ontmossen of bent u op zoek naar informatie en advies over effectieve en professionele reiniging van uw dak? Neem contact op met Dakwerken Van Driessche en wij bezorgen u vrijblijvend een offerte op maat.