Een dak kan op termijn sporen van mosvorming tonen. Het ontmossen van daken is niet enkel bepalend voor het uitzicht van uw dak, maar mos kan op termijn ook schade toebrengen. Denk er dus op tijd aan om uw dak te laten ontmossen!

Waarom komt er mos op mijn dak?

Ieder dak is gevoelig voor algengroei en mosvorming. Maar er zijn een aantal factoren die bepalen of uw dak er meer of minder last van heeft:

  • Ontmossen van dakenDe dakbedekking: op gladde dakpannen heeft mos veel minder grip dan op leien of andere pannen.
  • De oriëntatie: hoe meer zon op uw dak, hoe minder mos. De noordzijde van de dak is echt wel mosgevoeliger.
  • De omgeving: staan er veel hoge bomen in de buurt van uw huis. Dat is mooi, maar ze zorgen ook voor meer schaduw en afvallende bladeren zijn een goede voedingsbodem voor een groene aanslag op uw dak.
  • De hellingsgraad: hoe sneller vocht en regenwater van uw dak afvloeit, hoe kleiner de kans op mos. Uw kan er dus vanuit gaan dat een dak met een grotere hellingsgraad in principe minder mosgevoelig is. Dat klopt, maar veel hangt natuurlijk af van de dakbedekking bij u.

waarom Ontmossen van daken belangrijk is

Of u uw dak laat ontmossen of niet is vaak een esthetische kwestie. Voor de ene geeft het mos een landelijke uitstraling, voor de andere moet het dak er piekfijn uitzien. Maar er zijn nog een aantal redenen waarom het ontmossen van daken erg zinvol is:

  • Mos kan scheurtjes en barstjes veroorzaken: mosvorming maakt uw dakbedekking poreuzer. Wanneer mos in de winter bevriest zet het vocht uit en zorgt zo voor kleine scheurtjes en barstjes in het dak.
  • Uiteindelijk kunnen er zelfs lekkages ontstaan: als die scheurtjes groter worden kan er op termijn water via uw dakbedekking uw woning binnensijpelen. Omdat u de barstjes onder het mos niet ziet hebben ze alle tijd om te groeien.
  • Aantasten van uw dakisolatie: een met mos begroeid dak is niet meer topfit. Zeker wanneer het mos spleetjes gaat veroorzaken zal de isolatiewaarde van uw dak sterk dalen.
  • De verkoopwaarde van uw huis kan dalen: potentiële kopers kijken steeds naar de conditie van het dak om zich een idee over de staat van een huis te kunnen vormen. Een met mos bedekt dak geeft de indruk van slecht onderhoud.

Het ontmossen van uw plat dak laat u best aan een echte specialist over. Verkeerde handelingen of het gebruik van verkeerde producten kan uw dakbekleding beschadigen. Dakwerken Van Driessche geeft u bij deze werkzaamheden graag advies over de beste methodes en producten. We sluiten de regenwaterafvoer van uw dak tijdelijk af. Zo voorkomen we dat de producten waarmee we werken in uw regenwaterput terechtkomen. Het beste moment om dit te doen is trouwens net na een regenperiode. De algen en mossen zijn dan zachter en makkelijker te verwijderen.

Hoe mijn hellende dak laten ontmossen?

Dak laten ontmossen

Waar een plat dak makkelijker te behandelen is komt er bij het ontmossen van een hellend dak heel wat specialistenwerk kijken. Want een hellende dak is niet alleen moeilijk toegankelijk, dakpannen en leien zijn een stuk delicater…  Dakwerken Van Driessche beschikt over de expertise én over het materiaal om uw dak veilig en professioneel te ontmossen.

Omdat wij uiteraard de geschikte uitrusting hebben om in de hoogte te werken kunnen wij uw dak van boven naar beneden toe behandelen. Zo zorgen we ervoor dat er geen water van de hogedrukreiniger onder de dakpannen kan komen waardoor schade of lekkage kan ontstaan.

En natuurlijk werken wij met professionele producten die het mos op uw dak effectief verwijderen zonder uw dakbedekking aan te tasten. Want niet ieder product is geschikt voor elk materiaal. Wil u daar advies over? Neem zeker contact met ons op.

Mijn dak definitief ontmossen?

Eens uw dak er weer als nieuw uitziet wil u natuurlijk dat dit zo blijft. Maar mosvorming is een natuurlijk proces dus na enkele jaren is uw dak misschien weer aan ontmossen toe.

Dakwerken Van Driessche kan dit proces tegengaan door een antimos-coating om uw dak aan te brengen. Op die manier worden alle schimmels en bacteriën die mosvorming in de hand werken gedood en krijgen algen en mos minder grip op uw dak. Bovendien wordt uw dak een stuk vocht- en vuilbestendiger. Na jaren ziet het er nog steeds als nieuw uit!

Denkt u eraan uw dak te laten ontmossen of bent u op zoek naar informatie en advies over effectieve en professionele reiniging van uw dak? Neem contact op met Dakwerken Van Driessche en wij bezorgen u vrijblijvend een offerte op maat.