Plat dak isoleren, verplicht in Vlaanderen!

Sinds 2020 is het in Vlaanderen verplicht om uw dak te isoleren. Zowel platte daken als hellende daken moeten volgens de wetgeving voldoende geïsoleerd zijn om te voldoen aan de dakisolatienorm. Veel mensen kiezen ervoor om hun plat dak te isoleren, niet alleen omdat de overheid deze werkzaamheid oplegt. U bespaart er namelijk zelf ook een heleboel geld mee uit. Door de isolatie van uw plat dak ligt uw energieverbruik meteen een stuk lager. Maar hoe doet u dat juist? Hoe kan ik best een plat dak isoleren?

plat dak isoleren: verplicht in Vlaanderen

De wetgeving voor dakisolatie werd in 2020 aangepast. Sindsdien moeten alle woningen voldoen aan de dakisolatienorm, of u nu een plat dak of een hellend dak heeft. Voor nieuwe woningen was deze wetgeving al in effect. Iedere nieuwbouwwoning moet in regel zijn met de energieprestatiewetgeving. Woningen die gebouwd werden na 2006 zijn dus in principe reeds voldoende geïsoleerd om te voldoen aan de wetgeving.

Die nieuwe wetgeving richtte zich dan ook vooral op bestaande woningen die voor 2006 opgeleverd werden. Deze woningen waren over het algemeen onvoldoende geïsoleerd en daar maakt men nu komaf mee. Het is dus essentieel dat uw het dak van uw woning isoleert.

Hoe kan ik een plat dak isoleren?

Een plat dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. De keuze die u maakt, hangt in de meeste gevallen af van de bestaande constructie of van uw persoonlijke wensen. Bij een dakrenovatie van het platte dak zijn alle opties natuurlijk mogelijk.

Plat dak langs de buitenkant isoleren

Een plat dak dat langs de buitenkant geïsoleerd is, wordt ook wel een warm dak genoemd. Bij dit type dakisolatie wordt ook de constructie van het platte dak beschermd door het isolatiemateriaal dat er bovenop ligt. Het isolatiemateriaal wordt boven op de dakconstructie geplaatst. De uiteindelijke dakbedekking komt daar dan weer bovenop.

Een andere methode waarbij de buitenkant van het platte dak wordt geïsoleerd, is de methode van het omgekeerde dak. Hierbij wordt het isolatiemateriaal boven op de dakbedekking aangebracht. Deze methode van dakisolatie, is de makkelijkste en snelste oplossing. Bij deze methode is het wel belangrijk dat er voor het juiste isolatiemateriaal wordt gekozen.

Hoe wil u uw plat dak isoleren?

Heeft u plannen om uw plat dak te isoleren? Dat is ongetwijfeld een goed idee, zeker wanneer u aan de dakisolatienorm van de overheid wil voldoen. Maar voor welke methode van dakisolatie kiest u dan? Dakwerken Van Driessche is dé expert in dakwerken in de regio. We staan u dan ook graag bij met professioneel advies! Twijfelt u over de juiste methode of de meest efficiënte methode voor de isolatie van uw plat dak? Neem contact met ons op

Gerelateerde artikels

Hellend dak isoleren