Hoe kan ik mijn dak ontmossen?
Als u dak groen uitslaat door mosbedekking, is het tijd om uw dak een beetje liefde te geven. Mos is schadelijk voor uw dak en tast de levensduur van het dak aan. Zelfs als u zo’n groen, mosbedekt dak best charmant of karaktervol vindt, kunt u toch beter uw dak laten ontmossen. Zo voorkomt u schade, lekken en gaat uw dak weer wat langer mee.
Kunt u zelf uw dak ontmossen?
Uw dak ontmossen kunt u zelf, mits de nodige veiligheidsvoorwaarden in acht worden genomen.
- Gaat het om beginnende mosvorming, dan volstaat het soms om met een hogedrukreiniger het dak schoon te spuiten. Begin van aan de nok en werk zo naar beneden. Spuit steeds in neerwaartse richting, zodat er niet net meer vocht onder de dakbedekking komt.
- Kampt u met aanzienlijke mosvorming, dan kunt u een algenwerend middel aanbrengen na het schoonspuiten. U kunt het dak ook meteen reinigen door een algenwerend middel of een bleekwateroplossing met een onkruidsproeier op de dakbedekking te spuiten.
Als u zelf uw dak ontmost, let dan op dat er geen schoonmaakproduct in uw regenwaterput terechtkomt. U moet dus ook de afvoer van de dakgoot ontkoppelen. Vergeet niet goed na te spoelen.
Kruipt u liever niet uw dak op? Neem dan geen onnodige risico’s. Laat een professional uw dak reinigen. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.
Wanneer moet u uw dak ontmossen?
Vroeger of later heeft elke dakbedekking last van mos. Uw dak regelmatig onderhouden bestrijdt en voorkomt mos én houdt uw dak in topconditie. Heeft uw dak snel last van mos, dan dringt een onderhoudsbeurt zich vaker op.
Vraag ons gerust om advies. Dakwerken Van Driessche bekijkt uw specifieke situatie en houdt rekening met ligging, hellingsgraad en dakbedekking om te bepalen hoe vaak een onderhoud nodig is.
Gaat u zelf aan de slag? Werk dan op een dag zonder vorst of hoge temperaturen. Uiteraard klimt u niet op uw dak wanneer het regent of stormt.
Hoe ontstaat mos?
Vooral aan de noordkant of aan de delen waar zelden zon komt, heeft u meer kans op mos. Ook de hellingsgraad beïnvloedt de hoeveelheid mos.
Mos ontstaat sneller bij een plat dak, maar ook bij een hellend dak creëert mos problemen. Een hellend dak droogt sneller, waardoor mos minder kans krijgt. Maar bij een hellend dak met veel mos vloeit regenwater niet meer efficiënt weg. Hoe meer mos, hoe natter uw dak blijft. Mos houdt zoals een spons heel wat water vast. Kleine plassen blijven tussen de dakpannen staan, wat op zijn beurt weer tot meer mos leidt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Waarom uw dak ontmossen?
Er wordt weleens gezegd dat mos geen kwaad kan, dat het een louter esthetisch probleem is. Maar dat klopt niet. Mos veroorzaakt scheurtjes in dakpannen. Het mos hecht zich vast in kleine poriën van de dakbedekking en maakt ze poreus. Zo worden de poriën groter, wat leidt tot barsten in de dakpannen. Gebarsten pannen houden geen vocht meer tegen, waardoor het vocht naar de onderliggende dakstructuur kan doordringen. Is er tegelijk onvoldoende ventilatie tussen pannen en waterdicht onderdak, verhoogt de kans op mosvorming.
Hoe langer mos zijn ding kan doen, hoe groter de kans op schade wordt. Wanneer de houtstructuur en/of de isolatie is aangetast, kan uw dak rotten en zijn draagkracht verliezen. Een nieuw dak plaatsen of een grondige renovatie is veel duurder dan een dakonderhoud!
Laat uw dak ontmossen door Dakwerken Van Driessche
Hebt u hoogtevrees, beschikt u niet over het juiste materiaal of ziet u er zich gewoon geen meester over, schakel dan steeds een dakwerker in. Doordat een dakwerker ervaring heeft én over professioneel materiaal beschikt, past hij de juiste reinigingsmethode toe voor uw dakbedekking.
Een dakwerker voert de werken snel en correct uit. Tegelijk kijkt hij tijdens het ontmossen ook uit naar eventuele andere schade. Zo bent u goed op de hoogte van de staat van uw dak.
Dakwerken Van Driessche is gespecialiseerd in verschillende dakwerken. We hebben ervaring met alle daktypes. Neem contact op om een dakonderhoud in te plannen.