Dakgoot reinigen: zo gaat u te werk

De dakgoot is een belangrijk onderdeel van uw woning. Die goot zorgt ervoor dat het regenwater van het dak efficiënt wordt afgevoerd. Een verstopte dakgoot zorgt op termijn altijd voor problemen en lekkage. De dakgoot reinigen, is dus een belangrijke klus die u zeker niet mag overslaan.

Waarom moet ik de dakgoot reinigen?

Het schoonmaken van de dakgoot is belangrijk om allerlei problemen te voorkomen. De dakgoot vervult namelijk een belangrijke taak door het regenwater van het dak af te voeren naar de grond. Een vuile dakgoot kan het water niet efficiënt afvoeren en zo ontstaan er verstoppingen en wordt de kans op lekkage en binnen sijpelend water groter.

Bij verstoppingen in de dakgoot wordt het water niet langer naar de afvoer weg geleid, maar belandt het op je terras of gazon. De grote hoeveelheid water die in de dakgoot blijft staan, kan er ook voor zorgen dat de dakgoot beschadigd geraakt of scheurt.

 • Voorkom waterschade binnenshuis
 • Voorkom schade aan de dakgoot
 • Vermijd waterschade aan de gevel en de buitenzijde van het huis

Wanneer moet de dakgoot gereinigd worden?

De dakgoot heeft geregeld een grondige schoonmaakbeurt nodig. Eén keer per jaar is het absolute minimum voor het schoonmaken van de dakgoot.

U kunt ervoor kiezen om een regelmatige onderhoudsbeurt in te plannen op vaste tijdstippen tijdens het jaar. Zo kiest u best voor een schoonmaakbeurt aan het einde van de herfst, nadat alle bladeren van de bomen gevallen zijn. Wil u de dakgoot 2 keer per jaar reinigen? Dan is een tweede schoonmaakbeurt ideaal bij het begin van de zomer.

Heeft u het onderhoud van de dakgoot tot nu toe uitgesteld? Dan kunt u makkelijk zien of de dakgoot aan onderhoud toe is door op deze zaken te letten:

 • Groeit er onkruid of mos in de dakgoot?
 • Komt er water over de rand van de dakgoot bij regen?
 • Blijft de onderkant van de dakgoot nat na een regenbui?

Hoe gaat het in zijn werk?

Het schoonmaken van de dakgoot kunt u eventueel zelf doen, maar u kunt de klus ook uitbesteden aan een expert.

 1. Plaats de ladder tegen de gevel. Let hierbij op dat u de dakgoot niet beschadigt door er met uw eigen gewicht tegen te leunen.
 2. Verwijder eerst de losse bladeren en het opgehoopte vuil uit de dakgoot.
 3. Spoel de dakgoot helemaal door met schoon water.
 4. Schrob de resterende vuilresten met een schuurspons los.
 5. Spoel de dakgoot opnieuw grondig door.
 6. Controleer of het water goed wegloopt en of er geen bladeren en vuilresten zijn achtergebleven.

Waar kan ik terecht om mijn dakgoot professioneel te laten reinigen?

Het reinigen van de dakgoot is een klus die veel mensen met plezier uitbesteden aan een expert. Daar zijn vele redenen voor. Zo kan het zijn dat u niet erg van de hoogte houdt of dat u de dakgoot liever niet beschadigt tijdens de werkzaamheden. Een ervaren dakwerker kan de klus dan ook makkelijk van u overnemen.

Dakwerken Van Driessche is gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van daken en dakgoten. Bent u op zoek naar een ervaren deskundige om het onderhoud van uw dakgoot van u over te nemen ? Neem dan gerust contact met ons op.