Dak renoveren: welke opties bestaan er?

Overweegt u om uw dak te renoveren? Dan heeft u waarschijnlijk vragen over welke opties er zijn. Een dak renoveren is een ingrijpend proces, dus een goede voorbereiding is geen overbodige luxe. Het is alvast een goed idee een specialist in dakrenovatie in te schakelen. Die kan aan de huidige toestand van uw dak zien of uw dak moet opgeknapt worden of eerder aan renovatie of zelfs vervanging toe is. Hieronder leest u meer over de opties voor het renoveren van uw dak.

dak renoverenWaarom uw dak renoveren?

Dakrenovatie is nodig wanneer uw dak beschadigd is, sterk verouderd is of omdat u het wil uitbreiden met bijvoorbeeld een dakkapel of dakramen. Afhankelijk van uw wensen en de staat van uw dak zijn er verschillende opties, van kleine opknapklussen tot ingrijpende werken.

Een dak renoveren verloopt anders bij hellende daken dan bij platte daken. Het is belangrijk een professionele dakwerker in te schakelen die ervaring heeft met uw type dak, om zo gericht advies en een concrete oplossing voor uw dak te krijgen.

Hoe verloopt een dakrenovatie?

Bij een dakrenovatie heeft u verschillende opties. Zo kan het vernieuwen van de

dak-renoveren-project

dakbedekking in sommige gevallen volstaan. Als het dakgebinte nog in goede staat is, kan u met nieuwe dakbedekking en het plaatsen van dakisolatie uw dak weer in uitstekende staat krijgen. In andere gevallen kan een vervanging of vernieuwing van het onderdak zich opdringen, bijvoorbeeld bij waterschade, lekken of tocht via spleten en kieren.

Soms moet ook de dakconstructie vervangen worden. In dat geval spreken we van een ingrijpende dakrenovatie. Wanneer Dakwerken Van Driessche dat type dakwerken uitvoert, verwijderen we eerst de dakbedekking. Daarbij passen we ook het lattenwerk aan de nieuwe dakbedekking aan. Soms moet het hele dakgebinte vervangen worden, bijvoorbeeld wanneer het in te slechte staat verkeert of wanneer u ook de structuur van het dak wenst te veranderen tijdens de renovatie.

Idealiter ligt uw dak zo kort mogelijk bloot. Daarom werken we indien nodig met dekzeilen om uw huis droog te houden. Zo komt u nooit echt zonder dak te zitten. Een professionele dakwerker zorgt er tegelijk voor dat de klus snel en goed geklaard is, zodat de hinder voor u zo veel mogelijk beperkt wordt.

Hoe kan Dakwerken Van Driessche uw dak renoveren?

Dakwerken Van Driessche kan vier soorten dakrenovatie voor u uitvoeren. Daarbij werken we steeds op maat en houden we rekening met de huidige staat van uw dak.

  • Vervanging van de dakbedekking: een eenvoudige en minder ingrijpende vorm van dakrenovatie. Hierbij verwijderen we oud lattenwerk, onderdak, dampscherm en eventuele isolatie.
  • Plaatsen van dakisolatie: perfect wanneer uw dak in goede staat is, maar u de energiekosten wil drukken. Heel wat warmte in huis ontsnapt immers langs een ongeïsoleerd dak. De overheid aanschouwt dakisolatie plaatsen ook als dakrenovatie en moedigt de werken aan met premies.
  • Plaatsen of vervangen van onderdak: een onderdak is vaak afwezig bij oudere woning. Een onderdak is nodig om te voorkomen dat regen en wind uw huis binnendringen en zo schade aanrichten, wat tot een ingrijpende renovatie kan leiden.
  • De volledige constructie renoveren: een totaalrenovatie waarbij we uw volledige dak renoveren. Dit kan het geval zijn voor zwaar beschadigde of verouderde daken, maar ook bij renovatieprojecten kan een wijziging van de dakstructuur zich opdringen, waardoor er nood is aan een nieuwe constructie. 

In sommige gevallen kunnen herstelwerken voldoende zijn om uw dak op te knappen, bijvoorbeeld bij lekken of stormschade. Laat een ervaren dakwerker langskomen om de schade op te meten. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de nodige herstellingen.

Vraag advies aan een ervaren dakwerker

Uw dak renoveren is een belangrijke beslissing, of het nu gaat om een kleine herstelling of ingrijpende renovatie. Vraag daarom steeds raad aan een ervaren dakwerker. Dakwerken Van Driessche heeft meer dan vijftien jaar ervaring met alle types daken. Neem contact met ons op om die expertise in te zetten voor jouw dakproject.