Dakpannen vervangen: alles wat u moet weten

Dakpannen zijn de populairste manier om een dak te bedekken. Ze bieden een effectieve bescherming en gaan bijzonder lang mee. Uiteindelijk zijn uw dakpannen toch aan vervanging toe. Hoe gaat dat in zijn werk? Kunt u het zelf en wat moet u weten over het vervangen of renoveren van een pannendak?

De voordelen van een dak met dakpannen

In België bestaat het overgrote deel van de daken uit een structuur die bedekt is met dakpannen. Het gebruik van degelijke en robuuste dakpannen brengt dan ook veel voordelen met zich mee:

  • Lange levensduur van 30 tot soms 70 jaar
  • Weinig onderhoud nodig, behalve een regelmatige ontmossing van het dak
  • Ecologische manier om het dak te bedekken
  • Goede bescherming tegen de weersomstandigheden

Wanneer dakpannen vervangen?

Dakpannen hebben een erg lange levensduur, waardoor ze dus niet snel aan vervanging toe zijn. Maar hoe weet u wanneer uw dakpannen uiteindelijk aan vervanging toe zijn?

Enkele makkelijke triggers die aangeven dat de dakpannen aan vervanging toe zijn:

  • De pannen worden poreus en vertonen scheurtjes
  • Lekkage: het water sijpelt door de dakpannen heen
  • Zichtbare schade: de dakpannen zijn gescheurd of gebroken

Dakpannen kunnen scheuren of barsten vertonen na vorst of na een onweersbui, maar ook door ouderdom gaan dakpannen slijtage en schade vertonen.

Bij schade aan de dakpannen is het hoog tijd om de pannen te vervangen. Maar wacht zeker niet tot de schade zich effectief vormt. Het is zelfs beter om de dakpannen te vervangen voordat er schade ontstaat. Wanneer de schade er eenmaal is, bestaat de kans op lekkage en dan zijn de kosten vaak niet te overzien.

Om tijdig te achterhalen of uw dakpannen aan vervanging toe zijn, neemt u best contact op met een ervaren dakwerker. Die kan de staat van de dakpannen evalueren en u een idee geven van de hoogdringendheid van een vervanging of reparatie.

Hoe dakpannen vervangen?

In veel gevallen volstaat het om enkel de dakpannen te vervangen. Dat kan alleen wanneer de onderliggende dakstructuur nog in goede staat is. Het kan dus ook gebeuren dat het hele dak gerenoveerd moet worden, omdat de dragende structuur in slechte staat is.

Deze evaluatie kunt u overlaten aan een expert. Reken op de expertise van een ervaren dakwerker in uw regio om uw dak te evalueren en te bepalen welke structuren al dan niet nog jaren mee kunnen.

ENKEL DE DAKPANNEN VERVANGEN

Wanneer alleen de dakpannen vervangen moeten worden, neemt u best contact op met een dakwerker.

Eerst wordt de dakbedekking verwijderd. Daarna wordt de dakstructuur aangepast aan de nieuwe bedekking.

Onze vakmannen zullen meteen de nieuwe dakpannen installeren en zorgen dat de klus op korte tijd geklaard kan worden. Zo ondervindt u zelf weinig tot geen hinder van de werkzaamheden.

Wij verwijderen steeds het onderdak en verouderde lattenwerk. Daarna plaatsen we een nieuwe, duurzame en op maat gemaakte structuur.

Bij Dakwerken Van Driessche werken we met een persoonlijke service waar u terecht kunt met al uw vragen. Selecteer uw nieuwe dakpannen gerust uit ons ruime aanbod aan diverse kleuren, tinten en variaties. U kunt natuurlijk ook steeds kiezen voor een ander type dakbedekking, zoals bijvoorbeeld leien.

HET COMPLETE DAK RENOVEREN

Moet uw complete dak gerenoveerd worden? Dan heeft u de keuze uit nog diverse mogelijkheden.

Onze experts komen bij u langs om de werkzaamheden uit te voeren. Afhankelijk van de nodige werkzaamheden, worden diverse stappen ondernomen om het dak weer in nieuwstaat te brengen.

De dakbedekking en het gebinte worden verwijderd. We evalueren ook steeds de rest van de structuur waar het dak op rust. Zo weten we zeker dat uw nieuwe dak op een degelijke ondergrond rust.

Daarna bouwen we het dak weer helemaal op. Er wordt een gebinte gebouwd waar uw nieuwe dakbedekking op geplaatst wordt.

ANDERE WERKZAAMHEDEN DIE HAND IN HAND GAAN MET EEN DAKRENOVATIE

De renovatie van uw dak is de uitgelezen kans om extra werkzaamheden uit te voeren.

Vele mensen kiezen ervoor om gelijktijdig het dak te isoleren, omdat u zo energie kan besparen. Het isoleren van een dak kan gebeuren tijdens een dakrenovatie, maar kan ook apart gebeuren wanneer het dak nog in goede staat is.

Premies voor het vervangen van dakpannen

Het vervangen van dakpannen valt onder de term ‘dakrenovatie’.

U kunt voor deze werkzaamheden dus gebruik maken van verschillende premies die de overheid voorziet. Zelfs voor het isoleren van uw dak, kunt u gebruik maken van deze premies.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken en om te achterhalen of u in aanmerking komt voor de verschillende premies. Bij Dakwerken Van Driessche zijn we op de hoogte van de huidige wetgeving.

Waar kan ik terecht om de dakpannen te vervangen?

Wanneer u uw dakpannen gaat vervangen of uw dak gaat renoveren, rekent u best op de professionele expertise van een ervaren dakwerker uit eigen regio. Dakwerken Van Driessche is de ideale partner voor alle werkzaamheden aan zowel platte en hellende daken, als het onderhoud en de renovatie van uw dak.