Dakgoot vervangen

Een goed geplaatste en degelijke dakgoot geeft je huis een nette uitstraling. Dakgoten krijgen het vaak zwaar te verduren en worden soms over het hoofd gezien qua onderhoud. Dit uit zich in lekkages en waterschade. Ontdek hier waar je op moet letten en wanneer je een dakgoot volledig moet vervangen.

Wat is het nut van een dakgoot?

Een dakgoot is een essentieel onderdeel van het dak. Die zorgt er namelijk voor dat regenwater op een efficiënte manier afgevoerd wordt naar de riolering. Een dakgoot  beschermt op deze manier de gevel van uw huis tegen lekkages en waterschade.

Welke soorten dakgoten bestaan er?

Dakgoten bestaan er in verschillende soorten en materialen. Welk soort dakgoot u laat plaatsen  hangt af van uw persoonlijke smaak en voorkeur. Bespreek met een erkend dakwerker  wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden bij u keuze.

Eén van de populairste dakgoten is de hanggoot. Deze half ronde goot wordt aan het dak bevestigd met beugels. U heeft de keuze uit meerdere materialen die ieder hun voordelen hebben. Enkele veel gebruikte materialen zijn koper, zink en PVC.

Dakgoot uit koper

Als u kiest voor een dakgoot uit koper dan combineert u  kwaliteit met een luxueuze uitstraling. De koperen dakgoot heeft een lange levensduur en is bovendien ook makkelijk in onderhoud. Het enige nadeel is het prijskaartje. Koper is een duurder materiaal dan zink of pvc.

Dakgoot uit zink

Heel vaak kiest men voor een dakgoot uit zink. Het is een sterk materiaal dat je huis een strakke uitstraling geeft. Een zinken dakgoot gaat lang mee en is ook nog makkelijk in onderhoud. Zink is goedkoper dan koper maar duurder dan PVC.

Dakgoot uit PVC

Een dakgoot uit PVC heeft een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien is het een lichtgewicht dakgoot die makkelijk te plaatsen is. Dakgoten uit PVC vergen nagenoeg geen onderhoud naast het af en toe reinigen ervan. Het grootste nadeel van PVC is dat het doorgaans sneller vervangen moet worden dan koper of zink.

Dakgoot herstellen of vervangen?

Wanneer uw dakgoot niet naar behoren functioneert, moet u eerst vaststellen waar het probleem zich exact voordoet. Zo kan het zijn dat uw dakgoot misschien enkel een goede onderhoudsbeurt nodig heeft en eens grondig gereinigd moet worden.

Soms zijn de problemen ook opgelost door een deel van de dakgoot te herstellen of enkele onderdelen te vervangen. Dit zal u zeker minder op kosten jagen dan de dakgoot  totaal te  vernieuwen.

In andere gevallen is de beste oplossing om de volledige dakgoot te vernieuwen.

Wanneer moet u de dakgoot laten vervangen?

Als uw dakgoot te veel geleden heeft of ernstig beschadigd is, moet u de dakgoot vervangen. Als u water gerelateerde problemen krijgt schakelt u best de hulp in van een expert.

Onder ernstige schade verstaan we:

  • grote scheuren en gaten
  • doorgescheurde naden
  • uitgedroogde dakgoot

Deze schade veroorzaakt lekkages en die kunnen een grote invloed hebben op de staat van uw huis. Hebt u een dakgoot uit koper of zink, dan kan het zijn dat u slechts een deel van de dakgoot moet vervangen. Als uw dakgoot uit PVC gemaakt is dan is de kans groot dat de totale goot moet vervangen worden om de problemen op te lossen.

Laat u adviseren door een ervaren dakwerker

Win advies in bij een ervaren dakwerker over de staat van uw dak en dakgoot. Laat een expert bij u langskomen om uw dak uitgebreid te inspecteren. Aan de hand van zijn expertise kan u beslissen welke actie u gaat ondernemen.

Zijn er zaken die opgelost kunnen worden dankzij een grondig onderhoud of is uw dak aan renovatie of vernieuwing toe?

Bij Dakwerken Van Driessche kunt u terecht voor oplossingen op maat voor uw dak en dakgoot.  Contacteer ons voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.