Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om uw energiekosten te drukken én om aan de energie-eisen te voldoen bij een nieuwbouw of renovatie. Het vraagt een investering, maar die heeft u snel weer terugverdiend. Belangrijk is dat de zonnepanelen optimaal geplaatst worden. De beste plaatsing hangt af van uw dak. Ontdek hier hoe of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Kunnen zonnepanelen op elk dak?

Bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Er zijn enkele uitzonderingen, maar doorgaans kunnen zonnepanelen prima op zowel platte als hellende daken.

De belangrijkste factoren die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen:

  • De grootte van het dak: is er voldoende bruikbare oppervlakte? Dat bepaalt hoeveel zonnepanelen er kunnen gelegd worden.
  • Ligging: een zuidgericht dak geeft het meeste rendement, maar ook oost en west zijn interessant. Let op voor te veel schaduw.
  • Vorm van het dak: hellende daken en platte daken zijn gewoonlijk wel geschikt. Vooral de hellingsgraad van de panelen is belangrijk.
  • Dakbedekking: de meeste dakbedekkingen zijn geschikt voor zonnepanelen, maar een glazen of rieten dak heeft niet genoeg draagvermogen.

Bij een plat dak kan de hellingsgraad vaak preciezer worden afgesteld. Zonnepanelen staan net wat meer uit het zicht en afhankelijk van het aantal kan plaatsing op een plat dak goedkoper zijn. Voor plaatsing op een plat dak is een frame en verankering nodig. Daardoor nemen ze vaker meer plaats in beslag.

Bij een schuin dak vangen de panelen dan weer meer zon op en geven ze vaak meer opbrengst (en dus een snellere terugverdientijd).

Ga zeker ook na of u in aanmerking komt voor een premie.

Zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen zijn bijzonder geschikt voor een hellend dak. Idealiter staan ze naar het zuiden gericht, maar ook een oriëntatie naar het oosten of westen kan. Dat komt vooral dankzij de goede hellingshoek die schuine daken hebben. Daardoor blijft de stroomopbrengst rendabel.

Als u zonnepanelen wil plaatsen, maar later nog de zolder wil renoveren of omvormen tot een volwaardige leefruimte, dan houdt u nu al rekening met de plaatsing van een Velux of dakraam. Ga daarbij na of er nog voldoende ruimte overblijft voor het aantal zonnepanelen nodig om voldoende op te brengen.

Een dakkapel kan een optie zijn, maar doordat die uitsteekt, kan ze schaduw geven. Met een professionele dakdekker kunt u de verschillende mogelijkheden bespreken en vergelijken.

Welk dak is niet geschikt voor zonnepanelen?

Als uw dak een weinig draagkrachtige dakbedekking, een ongunstige oriëntatie of te weinig ruimte heeft, is het niet geschikt voor zonnepanelen. Een alternatief is dan de zonnepanelen plaatsen op het (plat) dak van de garage of een bijgebouw. 

Ook schaduw kan een spelbreker zijn. Zonnepanelen zijn vaak in serie geschakeld. Valt schaduw lange tijd op één paneel, dan brengen alle panelen minder op. Om dat tegen te gaan, bestaan er wel oplossingen, zoals micro-omvormers. Die zijn duurder, maar verhogen het rendement en hebben een langere levensduur.

Een te sterk verouderd dak is mogelijk niet geschikt voor zonnepanelen. Als uw dak toe is aan renovatie, is het beter om te wachten met zonnepanelen tot uw dak vernieuwd is. Door de renovatie en het plaatsen van zonnepanelen te combineren, bespaart u bovendien geld en tijd.

Vraag advies aan een ervaren dakwerker

Schakel dan een professionele dakwerker in. Dakwerken Van Driessche heeft meer dan tien jaar ervaring met het plaatsen en renoveren van daken, dakbedekking en dakonderhoud. We kunnen u gericht advies geven over de staat van uw dak, de beschikbare oppervlakte en waar u een dakraam kan plaatsen, indien nodig. Neem contact op voor een afspraak of meer info.