Heeft u een vergunning nodig voor een nieuw dak?

Is uw dakbedekking aan vernieuwing toe, moet uw dak beter geïsoleerd worden of dient een complete vernieuwing zich op? Alle dakwerken zijn precisiewerken die het best door een professional uitgevoerd worden. Maar voor welke dakwerken heeft u ook een vergunning nodig? We leggen hieronder uit wanneer een dakrenovatie vergunningsplichtig is en wanneer niet.

 

nieuw dak laten plaatsen

Heeft u een vergunning nodig voor een nieuw dak of dakrenovatie?

Zolang er niets wijzigt aan de draagstructuur van het dak is een vergunning niet nodig.

Denk hierbij aan:

  • Nieuwe dakbedekking leggen
  • Isoleren langs buiten of aan de binnenkant
  • Niet-dragende elementen vervangen, zoals kepers of panlatten
  • Dakramen plaatsen

Zolang het dakgebinte ongewijzigd blijft, kunt u uw dak vernieuwen en renoveren zonder vergunning. Let wel, in sommige gemeenten is een vergunning niet nodig, maar geldt wel een meldingsplicht.

wanneer is een vergunning wel verplicht?

Wanneer wijzigingen in de draagstructuur of het gebinte van het dak moeten gebeuren, is een vergunning verplicht. Denk hierbij aan een totaalvernieuwing van uw dak, maar ook wanneer u de constructie uitbreidt of verandert.

Een vergunning is dus verplicht wanneer u:

  • een bestaand dak verandert van vorm, hoogte, grootte of hellingsgraad
  • een dakkapel toevoegt

Is een vergunning nodig bij de vernieuwing van een plat dak?

Ook platte daken kunnen aan vernieuwing toe zijn, vaak zelfs sneller dan hellende daken, omdat een plat dak het zwaarder te verduren krijgt.

Net zoals bij een hellend dak hangt de vergunningsplicht af van het soort werkzaamheden. Als u alleen de dakbedekking vervangt, is doorgaans geen vergunning nodig. Wijzigt u ook de grootte of structuur van het plat dak, is een vergunning wel nodig.

Soms is er een meldingsplicht, bijvoorbeeld wanneer de werken de stabiliteit van de woning beïnvloeden. Ook wanneer u zonnepanelen op uw plat dak wil plaatsen, kan een vergunning nodig zijn.

Vergunningsplichtige dakwerken gepland? Zo pakt u het aan!

Soms heeft een dakvernieuwing geen vergunning nodig, maar de meeste structurele werken vereisen een vergunning. Bij het Omgevingsloket vindt u de laatste actuele informatie over welke dakwerken precies vergunningsplichtig zijn. Vraag zeker ook advies bij de dienst Ruimtelijke Ordening van uw gemeente over de lokale stedenbouwkundige voorschriften.

Uw dakwerker kan u ook bijstaan bij het uitpluizen of de vergunningsplicht van tel is. Tegelijk kan een professional zoals Dakwerken Van Driessche nagaan of u recht heeft op premies. Soms gelden namelijk regels wat betreft het energieprestatieniveau bij een dakrenovatie. Mogelijk komt u daardoor in aanmerking voor groene leningen of subsidies.

volledige nieuwe dakbedekking

Renovatie of vernieuwing van uw dak door Dakwerken Van Driessche

Dient een grondige dakrenovatie zich op? Neem dan tijdig contact op met een professionele dakwerker zoals Dakwerken Van Driessche om u goed te laten begeleiden. Een goede dakwerker informeert u over de nodige vergunningen, maar ook over interessante premies én geeft u advies op maat over wat uw dak precies nodig heeft.

Dakwerken Van Driessche heeft ervaring met zowel het plaatsen als renoveren van platte en hellende daken. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij de juiste partner om u advies op maat te geven over wat uw dak precies nodig heeft. Neem contact op en we bekijken uw project met plezier.